Meny
 

Oppskrift på lussekatter

lussekatter

Lussekattene blir tradisjonelt bakt til Luciadagen 13. desember (Lussi Langnatt, som det het i Norge før i tiden). Med den spesielle gule fargen og de snirklete mønstrene, er de et populært forvarsel om at julen nærmer seg.

Men lussekattene har lite med julen å gjøre. Faktisk har de ikke all verden med martyren Santa Lucia å gjøre, heller. Lussekattene er en svensk skikk som igjen har hentet inspirasjon fra Tyskland. Selve navnet «lussekatt» er visstnok hentet fra vandrehistorien om djevelkatten («Lucifers katt»). De intenst gule lussekattene skulle ha magiske evner som fikk djevelen til å vike.

 

Uansett hvilke historier vi velger å knytte til lussekattene: Gode er de, og i tillegg er de enkle og morsomme å bake! Så sett av litt tid, finn frem forkleet og god musikk, og kos deg.

 

Oppskriften gir cirka 16 lussekatter.

 

Ingredienser:

100 g smør

250 ml melk

½ g safran (kan erstattes med gurkemeie)

1 ts sukker

25 g fersk gjær

En klype salt

50 g sukker

25 ml lunkent vann

1 egg

425 g hvetemel

 

Til pynt:

50 g rosiner

1 egg til pensling

 

Slik gjør du:

Smelt smøret. Hell over melken og varm opp blandingen til fingervarme (37 grader).

Bland safran og sukker i en morter og hell krydderne over melken.

Smuldre gjæren i en egen bolle og tilsett salt, sukker og lunkent vann. Rør det sammen.

Bland inn melk og egg i gjærblandingen, rør det raskt sammen og ha det over i en kjøkkenmaskin.

Tilsett melet, litt om gangen, mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet. Vurdér melmengden – kanskje trenger du ikke alt, kanskje trenger du litt ekstra for at deigen skal få riktig konsistens.

Dekk over bollen og la deigen heve i 1 til 1 ½ time. Sett ovnen på 225 grader. Gjør klart et bakebrett med bakepapir.

 

Ha litt mel på arbeidsflaten din og kna deigen løst. Del den deretter opp i 16 like store deler. Rull hver del til en strimmel, som du deretter ruller til lussekattenes karakteristiske S-form. (Eller hvis du føler deg kreativ: Lag dine egne figurer!)

Plasser lussekattene på bakebrettet med cirka 1 cm mellomrom, og dytt ned en rosin eller to i hver lussekatt.

La lussekattene hvile under et kjøkkenhåndkle på brettet i ti minutter før du pensler med et pisket egg.

 

Stek lussekattene i cirka 5 minutter Følg med, for det går ganske fort! Lussekattene skal bli lysebrune. Når de er ferdige, ta dem ut av ovnen og avkjøl under et kjøkkenhåndkle.

 

 

Sist endret - 01 desember 2017