Meny
 
salat med egg og skinke

Oppskrifter og foto: matprat.no

Sunne og gode matpakker

Trenger du tips til sunne matpakker til barna? Les og lær!

For aktive skolebarn er det viktig å spise en god lunsj. Et sunt måltid gir energi, og det blir lettere for barna å følge med i timen og leke i friminuttet! Her kan du lære mer om hva en sunn matpakke skal inneholde og få gode matpakketips til travle hverdager der familien skal gjøre seg klar til jobb, skole og barnehage.

 

Oskar har ikke helt funnet ut hva som er lurt å ha i matpakken... Se filmen og lær om sunn skolemat sammen med Oskar!

 

Hva skal en sunn matpakke inneholde?

 Du bør velge grove kornprodukter og proteinrikt pålegg. Det metter godt og holder lenge. I tillegg er det bra med litt snacks som grønnsaker og frukt. Drikke til maten bør være vann eller melk. Mange skoler har skolemelkordning hvor elevene får kald melk til lunsjen.

 

To brødskiver med svett gulost er ikke så fristende for et sultent barn, men heldigvis er det ikke så vanskelig å variere matpakken. Her er tre fristende og sunne matpakker.

 

 

WRAP MED SALAMI OG KREMOST

 

I denne matboksen møtes italienske smaker, norsk pålegg og meksikanske lefser. En herlig fusion av en matpakke - uten tradisjonelle brødskiver!

Ingredienser

4 stk små tomater
1 skive brød
6 blader frisk basilikum
½ ss olivenolje

 

WRAP

1 ½ stk hvetetortilla
3 stk salatblader
125 g kremost lett
5 skiver salami

 

DRESSING

2 ss virgin-olivenolje
1 ts sitronsaft
¼ ts salt
¼ ts kvernet pepper

 

Slik gjør du

 

1. Skjær brødet i terninger. Ha dem i en bolle, og tilsett olivenolje. Stek brødterningene gylne i en middels varm stekepanne.

 

2. Skyll og del tomatene. Bland tomater med brødterninger. Legg dem på et fat og ringle sitronsaft og olivenolje over. Dryss på salt og pepper og gjerne revet sitronskall.

 

3. Fordel kremosten på lefsene. Legg på salat og salami, og rull lefsene sammen. Skjær lefsene i passende biter til matboksen. 

 

(Kilde: matprat.no)

 

RUNDSTYKKE MED EGGESALAT

En skikkelig proff matpakke med eggesalat, melon og sukkererter! Lag den gjerne dagen før, så sparer du tid før du må storme ut til en ny dag.

 

Ingredienser

  • 2 stk egg
  • 2 ss ekstra lett crème fraîche
  • 34 ss majones
  • 14 ts salt
  • 14 ts kvernet pepper

 

  • 1 stk grovt rundstykke
  • 1 stk salatblad
  • 100 g cantaloupemelon
  • 2 ss blåbær
  • 15 stk sukkererter

Slik gjør du

 

1. Kok egg i 10 minutter, avkjøl dem i kaldt vann og skrell dem.

 

2. Bland crème fraîche og majones.

 

3. Grovhakk eggene og vend dem inn i dressingen. Smak til med salt og pepper.

 

4. Del rundstykket i to. Legg på salat og eggesalat og legg rundstykket sammen. Du kan gjerne skjære «rundstykkesandwichen» i to biter før du legger den i matboksen. 

 

5. Skrell melon og del melonkjøttet i biter. Skyll blåbær og sukkererter, og legg alt det grønne i matboksen.

 

(Kilde: matprat.no)

 

 

SALAT MED EGG OG SKINKE

Dette er en enkel, men veldig god salat. Å ha den på glass gjør det hele trendy og hendig. Hell dressingen i glasset rett før du skal spise, sett på lokk og vend et par ganger. Vips, så er en deilig salat fiks ferdig!

 

Ingredienser

50 g potet
2 stk egg
1 stk vårløk
40 g blomkål
30 g babyspinat
100 g smårettskinke
2 ss soltørkede tomater (hakket i olje)

DRESSING

2 ss olivenolje

1/2 ss sherryeddik
1/2 ss sitronsaft
2 ss grovhakket frisk dill
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts kajennepepper

Slik gjør du

 

1. Kok potetene i en kjele med vann til de er møre. Skrell dem (om du ikke har gjort det før koking) og avkjøl dem. Del potetene i passelig store biter.

 

2. Kok opp vann og legg i egg. Kok dem i 6-8 minutter for smilende egg og 8-10 minutter for hardkokt. Når du skal koke egg er det alltid en fordel å bruke romtempererte egg. Stikk et lite hull i den butte enden av egget, det forhindrer at egget sprekker. Bruker du romtempererte egg, bør eggene legges i når vannet koker. Er eggene kalde, kan du legge eggene i kaldt vann. Beregn koketiden i begge tilfeller fra vannet koker.

 

3. Skjær poteter i biter, del egg i skiver, finsnitt vårløk og del blomkål i små buketter.

 

4. I et rent glass: Legg hardkokt egg, spinat, potet, smårettskinke, vårløk, soltørket tomat og blomkål.

 

5. Ha alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle. Visp alt sammen til det er godt blandet. 

 

(Kilde: matprat.no)

 

 

 

Matpakketips!

  • Bruk middagsrester. Pasta, fiskekaker eller salat – det er mange middager som smaker godt som lunsj dagen etter.
  • Matbokser med ulike rom er smart, da holder du maten adskilt og frisk.
  • Legg gjerne med litt ekstra snacks som barna kan ta når de blir sultne utenom lunsj. Det kan f.eks. være knaskegulrøtter, cherrytomater, en yoghurt eller noen nøtter.
  • Kok et egg, det metter godt og er sunt.
  • Hvis du har dårlig tid om morgenen, lag matpakken kvelden før og legg den i kjøleskapet.

SE FLERE GODE TIPS TIL SKOLESTART:

Vær en venn - tips for å bli kjent med nye barn på skolen

7 ting du må huske til skolestart

Velg riktig skolesekk

Gå trygt til skolen

Sist endret - 19 juli 2017