Meny
 

Julebord i tre stiler

borddekking til jul

Skal du feire julaften hjemme hos deg selv i år? Da kan du glede deg til å pynte spisebordet! Vi har nemlig funnet frem gode tips til borddekkingen som vi vil dele med deg.

Det å samles rundt bordet til en hyggelig julemiddag er noe helt spesielt. Men det er ikke bare maten som er viktig. Atmosfæren i rommet avhenger også av borddekorasjonen. På julaften er det lov å pynte litt ekstra. Så velg deg ut dine favoritter, og lag ditt eget personlige julebord.

 

Borddekking i tre stiler

 

Klassisk stil

Fargepaletten ved det klassiske bordet er rødt, gull og grønt. Bruk en rød duk, og dekk på med hvitt eller mønstret servise. Klassiske røde julestjerner, amaryllis eller svibel er et flott naturelement her. Lag koselige borddekorasjoner med levende lys, og hent gjerne inn klassiske elementer som kristtorn, kongler, tørkede appelsinskiver eller kanelstenger. Julepynt i form av nisser, engler og lignende passer også godt.

 

Moderne stil

Den moderne paletten er hovedsakelig hvit, og har innslag av naturlig vintergrønt. Du kan pynte med hvit linduk, klassiske hvite stearinlys og hvite snittblomster i vaser av klart glass. Kombiner med granbar, gjerne selvplukket. Da får du den gode juleduften som en bonus. Hold stilen rolig og naturlig med hvite linservietter. Hvis du ønsker å bruke julepynt, er det pent med stilrene figurer i sølv – eksempelvis små reinsdyr.

 

Vinterpalett

Vinterpaletten er hvit, med innslag av sølv og blått. Til dette bordet kan du bruke en dypblå duk, hvitt servise og hvite blomster. Hvit julestjerne er nydelig, men også svibel passer godt. Det er rom for å hente inn naturen – gjerne kongler eller granbar. Julepynt i glass er nydelig til dette bordet. Du kan bruke blå stearinlys eller hvite kubbelys i dekorasjonene.

 

Tips til bordpynt

 

Det klassiske julebordet har en eller annen form for blomster og levende lys. Men det er utallige måter å variere på. Her er noen forslag for å sette i gang fantasien!

 

Pynt i glass

Versjon 1: Bruk et norgesglass som du fyller halvveis opp med granbar og ilexbær, eller kristtorn. Hell på vann, og sett i flytelys.

 

Versjon 2: Fyll en tredjedel av glasset med hvit sand, og plasser et hvitt kubbelys oppi.

 

Julepynt på spisebordet

Det er koselig å pynte spisebordet med julepynt. Hva med julekuler, nisser, reinsdyr, engler eller små julegaver? Hvis du har litt innpakningspapir til overs, lager du enkelt fine pyntegaver ved å pakke inn små esker og dekorere med gavebånd. Nydelig bordpynt, eller et morsomt alternativ til navnelapper.

 

Apropos navnelapper: Til hver kuvert trenger du en serviett. Bruk gjerne tøyservietter – det er et bærekraftig og gjenbrukbart alternativ til papirservietter, og gir bordet et mer eksklusivt preg. Oppå servietten kan du plassere navnelapper – eller altså noe litt utradisjonelt. Hva med en pepperkakefigur med navnet til vedkommende skrevet i melis? Eller en kanelstang?

 

Julepynten kan også plasseres på et lysfat, stettefat eller i en lav treboks. Et annet forslag er å bruke små lyslykter på bordet. Ha i kubbelys, og nyt den rolige flakkingen fra levende lys i timevis (bare husk å holde oppsyn med det!).

 

Vintergrønt

Julen byr på vakre blomster som amaryllis, svibel og orkidé. I tillegg er det stemningsfullt å bruke granbar, kongler, nøtter og bær i dekorasjonen.  Om du lager en oppsats, setter blomster i en pen vase eller bruker naturelementer i en krans til å henge over spisebordet er opp til deg. Bare pass på at borddekorasjonen ikke blir for høy – gjestene skal kunne se hverandre tvers over bordet.

 

Spiselig pynt

Det går fint an å dekorere med mat. Hva med søte og festlige polkagriser, eller nostalgiske klementiner med nellikspiker? Mini-pepperkakehus er også kjempekoselig pynt. Dessuten dufter det godt.

 

Vi håper dette ga deg noen ideer. Lykke til med bordpyntingen, og god jul!

 

Sist endret - 04 desember 2017