Meny
 
spøkelsesmarengs og gresskarpai til halloween

Spøkelsesmarengs og gresskarpai til halloween

Halloween har kommet for å bli, og er en god anledning til å diske opp med noe godt. Vil du være autentisk, velger du en oppskrift med røtter i USA.

Halloweentradisjonen, som egentlig kommer fra de britiske øyer, har fått ordentlig fotfeste i store deler av verden. Underveis har den endret form og innhold, og i Norge adopterte vi ikke Halloweenkonseptet før det var grundig amerikanisert. Halloween har blitt en feiring av høsten – med et betydelig innslag av karneval. Det er temmelig langt fra den opprinnelige allehelgens dag.

 

Her har vi funnet frem to oppskrifter som på hver sin måte er representative. Gresskarpaien inneholder selvsagt gresskar, mens spøkelsesmarengsen tilfører karnevalselementet. Lager du begge deler, har du et komplett Halloween-festbord!

 

Foto og oppskrifter: stockfood.no

 

 

Spøkelsesmarengs

 

Nok til 12 porsjoner

Tilberedningstid: 1 timer og 20 minutter

 

Dette trenger du:

 

Eggehviter fra 3 store egg, romtemperert

En klype salt

¼ ss bakepulver eller Cream of tartar (fås kjøpt på apoteket)

180 g finkornet strøsukker

Svart konditorfarge

 

Slik gjør du:

 

Forvarm ovnen til 110 grader og finn frem en stekeplate og bakepapir.

 

Pisk eggehvitene med salt og bakepulver (eller Cream of tartar hvis du har det) i en stor, ren bolle til det dannes myke topper.

 

Pisk inn sukkeret, en skje om gangen, til marengsen er tykk og glinsende. Det skal ta ca. 8-10 minutter.

 

Bruk en skje til å fylle marengsen i en sprøytepose med rund dyse. Lag spøkelsesformer på bakepapiret.

 

Stek spøkelsesmarengsene i cirka en time på 110 grader, eller til de er tørre. Slå av ovnen, sett døren på gløtt og la spøkelsene bli kalde før du tar dem ut av ovnen.

 

Når spøkelsene er ute av ovnen tegner du på øyne med konditorfarge. Og vips, så har du det skumleste og søteste halloween-godteriet!

 

 

Gresskarpai

 

 

Nok til 8 porsjoner

Tilberedningstid: 1 time og 25 minutter pluss avkjøling minst 4 timer

 

gresskarpai

 

Dette trenger du:

 

Til deigen:

100 g hvetemel, pluss litt ekstra til kjevling

100 g fullkornsmel

2 ss melis

120 g usaltet, kaldt smør i terninger

2-4 ss isvann

1 lite egg, pisket

 

 

Til stekingen:

Noen never tørre bønner

 

Til fyllet:

400 g gresskarpuré

400 ml søt kondensert melk

2 egg

1 ½ ts ingefær

½ ts kanel

¼ ts muskatnøtt

1 kype salt

 

Til servering:

250 ml kremfløte

 

Slik gjør du:

 



Lag bunnen:

 

Bland mel, sukker og smør i en food processor. Kjør det sammen til det får konsistens som brødsmuler.

 

Tilsett 2 ss vann og kjør videre til deigen former seg rundt bladene, tilsett mer vann etter behov.

 

Ta deretter deigen ut av food processoren og kna den lett før du former den til en flat sirkel. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i en halvtime.

 

Forvarm ovnen til 180 grader og kjevle deigen til den er ca. en halv cm tykk.


Ha deigen over i en paiform på ca. 23 cm. Press den godt ned og inn til sidene. Fjern eventuell overflødig deig langs kantene og prikk bunnen med en gaffel.

 

Legg bakepapir over deigen og fyll med tørkede bønner. Stek i 12-15 minutter til kantene er gylne.

 

Fjern bønnene og stek bunnen videre i 4-6 minutter til den er brun. Ta den ut av ovnen, pensle med et pisket egg og avkjøl på rist.

 

 

Lag fyllet:


Sett ned varmen på ovnen til 170 grader. Pisk sammen alle ingrediensene i en stor bolle til fyllet er glatt og kremete.

 

Hell fyllet over bunnen.

 

Stek paien i 35-45 minutter til fyllet er fast og du kan trekke en kniv gjennom fylle tuten at det setter seg fast på kniven.


Ta paien ut av ovnen og la den avkjøle seg i romtemperatur. Når paien er kald, pakk den inn i plastfolie og la den stå kaldt i minst 4 timer, gjerne over natten.

 


Servering:

 

Pisk kremfløten til den danner myke topper. Del paien i fine kakestykker, server sammen med den piskede kremen og nyt smaken av høst!


 

Sist endret - 02 oktober 2017