Meny
 

Iherdige Herd

FOTO: MARIUS BECK DALE. TEKST: BIRGITTE ØYGARDEN ANDRESEN

 

 

Uten breddeklubber hadde ikke fotballtalenter fått muligheten til å følge drømmen sin hele veien til de store stadionene. For Eirik Hoseth i Herd er det viktig å få med alle de andre også.

 

...det er i bredden det starter. Her legges grunnlaget for de magiske øyeblikkene i stor idrett

EIRIK HOSETH

 

Sola skinner på AMFI Moa Stadion og daglig leder Eirik Hoseth er klar for nok en ny dag på jobb. Det var fotballen som førte ham fra Kristiansund til Ålesund. Først spilte han i fem år på AaFK, før han gikk videre til Hødd i 2006. Etter mange år med fotball på toppnivå, la han de profesjonelle fotballskoene på hylla i 2008 og begynte å jobbe for Herd. – Jeg har vært her en stund nå og familien trives veldig godt, så foreløpig blir vi her. Så er jeg jo veldig heldig som får jobbe med hobbyen min. I tillegg er det kjekt å kunne bidra i barn og ungdoms oppvekstmiljø. Jeg pleier å si at det er en type samfunnsansvar vi breddeklubber tar, sammen med våre ulike samarbeidspartnere, som AMFI Moa og alle ildsjeler. Herd er en breddeklubb og der ligger det også et ansvar. De skal få barn og ungdom i aktivitet, holde de borte fra kriminalitet og gi de et sted de kan være sammen. Eirik snakker varmt om samfunnsansvaret han mener Herd og lignende klubber har. Det skal være et positivt tilbud for alle, enten du vil trene et par ganger i uken eller drømmer om å bli proff. – Vi har en visjon som sier «Ja, VI skal få det til». Og det betyr jo masse. Det betyr at vi skal få til å ha det kjekt sammen. Alle som går ut av Herd skal ha lært noe, selv de som ikke har noe stort talent, de skal lære fotball, lære om spillet og hvordan man slår en pasning. Herd rekrutterer fra skolene Lerstad og Åse. Elevene kan begynne å spille fotball allerede fra første klasse, men Herd har også idrettsskole. Det er allidrett som skjer i gymsalen eller i nærområdet. Målet er å aktivisere barna og la de prøve seg på ulike idretter. Men ønsker de å spille fotball, så er det på Herdbanen det skjer. Men hvorfor er breddeidrett så viktig? – Ja, det er litt tosidig. Vi skal aktivisere barn og ungdom, men det er i bredden det starter. Her legges grunnlaget for de magiske øyeblikkene i stor idrett. Herrelandslaget i fotball hadde ikke vært i et sluttspill på snart 20 år, og da har jo også en breddeklubb et ansvar for det. Vi har et ansvar for å bidra til og kanskje lage den ene spilleren som kan spille på landslaget. De som har drømmen og forutsetningen må få muligheten, samtidig som vi tar vare på alle de andre også.


TAKKER HERD

To som hadde drømmen og oppnådde den er Oddbjørn og Andreas Lie. De spiller nå på AaFK, men startet i sin tid i Herd. De forteller at de tidlig fikk et miljø i Herd der det var lett å bli god. 

 

Ja, vi har begge mye å takke Herd for, for det vi har oppnådd innen fotball

ANDREAS LIE


Det var seriøsitet, flinke trenere og flinke ledere, i tillegg til at de begge var veldig, veldig glad i å spille fotball. – Det var det som la grunnlaget for vår karriere, for at vi har nådd toppen av norsk fotball, sier Andreas. – Jeg har alltid følt at de årene vi var i Herd, så la de til rette for at det skulle være mulig å komme enda lenger enn Herd. Det er ganske mange på vår alder og litt yngre som har nådd et stykke på vei. Og jeg tror ikke det bare er tilfeldig, det har jo selvfølgelig litt med klubben å gjøre, at det er dyktig folk der. Andreas mener Herd er flinke til å fange opp både de som har lyst til å trene hver eneste dag og nå toppen, samtidig som de har rom og tid for de som har lyst til å trene to ganger i uka. – Det var jo helt sikkert ikke alle på laget vårt som hadde en drøm om å spille i tippeligaen, men på grunn av godt miljø og tilrettelegging for alle, så ble ofte mange med og trente på Herdbanen fem, seks dager i uka. Jeg har bare gode minner fra Herd-tiden, forteller Oddbjørn. – Ja, vi har begge mye å takke Herd for, for det vi har oppnådd innen fotball, sier Andreas.

 

ET GOD SAMARBEID

AMFI Moa har i mange år vært sponsor i Herd og var en av samarbeidspartnerne som var bidragsytere da hallen ble bygget. Hallen er åpen nesten hele døgnet og kan brukes av barn og unge som vil trene utenom organisert trening. Det er et tilbud mange benytter seg av. Herdbanen heter også AMFI Moa Stadion, så båndene er tette. – Vi går som hånd i hanske på mange måter, vi er jo veldig tett knyttet sånn rent geografisk. Jeg pleier å si at vi er AMFI Moas grønne lunge, sier Eirik og smiler. Men en klubb som Herd trenger både samarbeidspartnere og ildsjeler for drive klubben videre. Det er mange som jobber og står på for å få det til gå rundt, og de aller fleste er foreldre. I Norge er det et stort grasrotengasjement og klubber som Herd er flinke til å rekruttere og få med mange. Men Herd skal også være en klubb for de som har lyst til å bli god. – Vi har ressurser til det frem til et visst nivå. Og så, for å stimulere spilleren videre, må en toppklubb ta over, som AaFK. Det er et naturlig hierarki. Vi må skape en arena for alle, uansett hvilket nivå du har. Alle er ikke gode til å spille fotball, men du må likevel kunne gå ut av en klubb som Herd og snakke positivt om Herd etterpå, avslutter Eirik.